Navigation Menu+

O mnie

Nie będzie tu o tym, że „od najmłodszych lat uwielbiałam piec ciasta”, bo to nieprawda. Piekę od niedawna, ale za to bardzo dużo i często. Gdyby nie ośmiogodzinny tryb pracy, bo na co dzień zajmuję się czymś zupełnie innym, pewnie robiłabym przerwy tylko na sen. Kurs cukierniczy, na który zdecydowałam się dość spontanicznie, dodał mi odwagi. Pomyślałam, że zacznę dzielić się moją słodką pasją z innymi – tymi którzy nie lubią piec (są tacy!) lub tymi którzy nie mają na to czasu.

Dekorowanie to dla mnie najprzyjemniejszy moment. Od zawsze uważam, że wypieki mają być pyszne, ale i pysznie wyglądać! Nie lubię jednak tortów dekorowanych sztuczną masą cukrową – choć doceniam to, co niektórzy potrafią z niej zrobić. Moje ciasta i ciasteczka dekoruję więc zawsze naturalnymi sposobami: beza, czekolada, świeże owoce czy lady fingers potrafią czynić cuda!

Inspiracje do przepisów czerpię z przepiśnika mojej mamy, zapisków przyszłej teściowej – dlatego coraz częściej przygotowuję desery portugalskie, oraz z moich ulubionych blogów kulinarnych kwestiasmaku.com i mojewypieki.com.

Nie cierpię sztucznych aromatów – jeśli wanilia to tylko w lasce! Nie używam ulepszaczy.13090527_1162226400476030_1728042001_n